Ar kada nors teko susimąstyti apie tai, kodėl plaukai kartais atrodo sveiki, gyvybingi ir žvilgantys, o kartais – sausi ir trapūs? Vienas iš tai lemiančių veiksnių yra vanduo, kuriuo plauname galvą. Kietas ir minkštas vanduo turi skirtingą poveikį plaukams, todėl šiandien aptarsime, kokias savybes turi kiekviena iš šių vandens rūšių, kaip tai veikia mūsų plaukus ir ką galime padaryti, kad šis poveikis būtų teigiamas.

Kieto ir minkšto vandens skirtumai?

Kietas vanduo yra tas, kuris turi didelį mineralų, dažniausiai kalcio ir magnio, kiekį. Vanduo tampa kietu perdirbant jį per uolienas ir gruntą. Minkštas vanduo, priešingai, yra mažai mineralizuotas vanduo. Geografiškai tai priklauso nuo vietovės – kai kuriose vietose yra daugiau kieto vandens, kitose – minkšto.

Kieto vandens poveikis mūsų plaukams

Kietas vanduo gali sukelti įvairias plaukų ir galvos odos problemas:

  • Sunkiau nuplauname šampūną ir kondicionierių, o tai gali sukelti plaukų ir galvos odos nuosėdų kaupimąsi, dėl ko plaukai gali tapti riebesni, sunkesni ir negyvybingi.
  • Kietas vanduo gali išsausinti plaukus, padaryti juos trapesnius ir linkusius į elektrinimąsi, nes kietame vandenyje esantys mineralai gali užkirsti kelią drėkinančių ingredientų patekimui į plauko šerdį.
  • Kietas vanduo gali blukinti dažytų plaukų spalvą.

Minkšto vandens poveikis mūsų plaukams

Minkštas vanduo turi daug teigiamų savybių mūsų plaukams ir galvos odai:

  • Minkštas vanduo daug geriau išplauna naudojamas priemones (šampūną, kondicionierių, kaukę).
  • Minkštas vanduo padeda išlaikyti plaukų drėgmę, o tai suteikia jiems lankstumo, švelnumo ir gyvybingumo.
  • Minkštas vanduo nekenkia dažytų plaukų spalvai ir išsaugo jos ilgaamžiškumą bei ryškumą.
  • Minkštas vanduo gali sumažinti galvos odos sudirgimą, nes jame nėra jokių druskų, kurios gali iššaukti bėrimus, niežulį ir pleiskanas.

Kaip atskirti koks vanduo yra Jūsų namuose?

Norint atskirti, ar vanduo yra kietas ar minkštas, galite atkreipti dėmesį į kelis, žemiau išvardintus, požymius. Vandens kietumas yra jo mineralų, dažniausiai kalcio ir magnio, kiekio matas. Kietas vanduo turi didesnį šių mineralų kiekį nei minkštas vanduo. Štai keletas būdų, kaip galite atskirti vandens kietumą savo namuose:

  1. Stiklinėje sumaišykite šiek tiek vandens su muilu ar šampūnu. Minkštas vanduo sudaro daugiau putų, o kietas vanduo - mažiau. Jei vanduo yra kietas, jums gali prireikti didesnio kiekio muilo ar šampūno, kad susidarytų putos.
  2. Atkreipkite dėmesį į indus po jų plovimo ar indaplovės naudojimo. Kietas vanduo gali palikti baltų dėmių ir nuosėdų ant stiklo ir porceliano. Minkštas vanduo tokio poveikio neturėtų sukelti.
  3. Patikrinkite, ar ant vandentiekio sistemos elementų, tokiose vietose kaip čiaupai, dušo galvutės ar kaitinimo elementai, yra kalkių nuosėdų. Kietas vanduo gali sukaupti kalkių nuosėdas, kurios laikui bėgant gali apsunkinti vandens tekėjimą arba sumažinti šildymo efektyvumą.
  4. Stebėkite drabužių spalvų intensyvumą ir drabužių minkštumą po skalbimo. Kietas vanduo gali palikti drabužius šiek tiek kietesnius ir blukinti bei keisti audinio spalvas, palyginti su minkštu vandeniu.

Norint tiksliai sužinoti vandens kietumą, galite įsigyti specialų vandens kietumo testo rinkinį arba kreiptis į savo vietos vandentiekio įmonę, kad atliktų vandens tyrimą.

Ką galime padaryti, kad sumažintume neigiamą kieto vandens poveikį mūsų plaukams ir galvos odai?

  1. Naudoti tik drėkinančius ir minkštinančius šampūnus, ir kondicionierius, kurie padeda sumažinti mineralinių nuosėdų kaupimąsi ant plaukų ir galvos odos.
  2. Naudoti specialius vandens filtrus, kurie iš vandens pašalina kalcio ir magnio mineralus, ir jį minkština.
  3. Naudoti rūgštinius šampūnus ir galvos odos šveitiklius, kurie pašalina susikaupusias mineralines nuosėdas.

Kietas vanduo gali sukelti įvairias problemas tiek plaukams, tiek galvos odai, o minkštas vanduo turi daugybę privalumų. Jei gyvenate vietovėje, kurioje yra kietas vandenuo, galite sumažinti jo neigiamą poveikį plaukams, naudodami tinkamus šampūnus ir kondicionierius, vandens filtrus ar galvos šveitiklį. Sumažinus kieto vandens poveikį galėsite džiaugtis švelniais, elastingais ir žvilgančiais plaukais bei sveika ir gyvybinga galvos oda.